[ Come & Golf // Snelle keuzes... ]

ALLES OVER DE TEEK

Een tekenbeet en dan?

Tekenalert

Het grootste gevaar op de golfbaan is waarschijnlijk niet de verdwaalde bal die om je oren vliegt maar de teek. Het is vooral een gevaar als je niet weet wat een teek is, hoe het eruit ziet en wat je moet doen als zo'n beestje op je is geklommen en je bloed als maaltijd wil nuttigen. Op de golfbaan is de kans op visite door een teek overigens relatief klein (mits je uit struiken en hoog gras blijft). Maar je weet maar nooit. Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen. En kennis is macht. Lees daarom verder en doe er je voordeel mee.

Wat is een teek?

Teken zijn parasitaire mijten die behoren tot de groep spinachtige. Wanneer een teek nog niet met bloed volgezogen is, lijkt het op een (onschuldig) spinnetje. Maar schijn bedriegt. Het is een gevaarlijk beestje dat leeft van het bloed van dieren en mensen. Tijdens het opzuigen van dat bloed kan de teek gevaarlijke ziektes overbrengen wanneer de teek besmet is. Recent onderzoek door het RIVM wijst uit, dat in Nederland ongeveer een op de vier teken (25%) besmet is met de bacterie die de (gevaarlijke) ziekte van Lyme kan veroorzaken. De tekendichtheid neemt toe en het aantal besmette teken ook.

Kun je een teek met het blote oog zien?

Soms lastig, maar meestal wel. De teek is afhankelijk van de ontwikkeling 1 tot 4 millimeter groot. Teken ondergaan (na het ei waar ze uit voortkomen) drie levensstadia: larve, nimf en volwassen teek. De larve heeft zes poten maar de nimf en de volwassen teek hebben acht poten.

Waar zitten de teken?

Een teek zit vooral in bossen, struiken en in hoog gras. Dus ook op de golfbaan langs de fairways (een extra motivatie om rechte ballen te slaan).

Kijk hier voor een kaart van Nederland met tekenconcentraties.

Wat doet een teek?

Een teek kruipt op dieren en mensen en steekt dan met zijn (spitse) hypostoom (steeksnuit) door de huid heen. Dan begint de teek bloed te zuigen. Weerhaakjes aan de snuit zorgen dan ervoor, dat de teek blijft hangen. Door het opzuigen van bloed zwelt het lijf van de teek langzaam op tot een bruinachtig tot zwart bolletje. Het lijf van een met bloed volgezogen teek wordt ongeveer 1 centimeter in omvang. Na enige tijd (soms dagen) en nadat de teek zich helemaal heeft volgezogen laat de teek vanzelf los. Maar dan kun je al gevaarlijk zijn besmet, lees verder.

Wanneer is het gevaar het grootst?

In de maanden mei t/m augustus is het gevaar op een tekenbeet het grootst. Als je door struiken, (hoog) gras of onder bomen loopt kan de teek op je klimmen en onder de kleding en op de huid kruipen. Het kan dus ook op de golfbaan gebeuren. Kijk hier voor een kaart van Nederland met de meest actuele tekenverwachting.

Ziekte van Lyme

Door de beet van een (besmette) teek kun je o.a. de ziekte van Lyme krijgen. De ziekte van Lyme is een multisysteemziekte en kan een brede reeks van ernstige tot zeer ernstige klachten geven. Het kan dan vele lichaamsfuncties en organen aantasten, zoals het centrale zenuwstelsel, hart en gewrichten. De klachten zijn bij een ieder verschillend en kunnen zich soms ook pas jaren na de beet openbaren.

Besmet?

Een rode vlek of kring na de beet rondom de plek van de beet betekent: besmet. Dan onmiddellijk de arts raadplegen. Die zal dan direct met een antibiotica behandeling beginnen. Echter, de zo kenmerkende rode vlek of kring ontstaat maar in ongeveer 50% van alle gevallen. Ziektesymptomen kunnen zich dus ook pas veel later openbaren zonder dat je dan erg in hebt dat je door een teek bent gebeten (of zonder dat je het weet). Bloedonderzoek naar antistoffen is onbetrouwbaar. Mensen kunnen dan jarenlang met steeds ernstiger wordende klachten blijven rondlopen zonder een duidelijke diagnose (en behandeling). De ziekte is dan inmiddels (bij niet tijdig herkennen en behandelen) chronisch en dan nog maar moeilijk te behandelen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op tekenbeten!

Kijk hier voor zichtbare symptomen.

Hoe vaak komt het voor?

De ziekte van Lyme komt in Nederland relatief vaak voor. In ons land is inmiddels bijna 25% van de teken besmet met Lyme, maar dit verschilt per gebied. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is dus ongeveer 1:4 (mede afhankelijk van het tijdstip en de wijze van verwijderen). Dus wees alert maar ook weer niet paniekerig.

Controle

Controleer na een rondje golf je huid op teken. Kijk vooral naar warme plekken, zoals de oksel, lies, bilnaad, knieholten, hals en achter de oren. Laat je (golf)partner moeilijke plekken bekijken.


Hoe verwijder je een teken? Lees hier verder


// Partners in Golf // Meet us inside... ]

© GolfRequest | all rights reserved